Please select To the mobile version | Continue to access the desktop computer version

OrangePi

 Login            
 Register            
Search
Hot search: orangepi
1234Next
Return to list New
View: 29147|Reply: 30

Activate camera

[Copy link]

1

Threads

6

Posts

31

Credits

Novice

Rank: 1

Credits
31
Post time 2015-2-10 20:10:53 | Show all posts |Read mode
Hi,

yesterday i got my orange pi board and 2 original orange pi camera modules. Unfortunatelly i was not able to activate the camera with the bananian image form the orange pi download section.

I tried this:

modprobe ov5640
modprobe sun4i_csi0
dmesg

[CSI]V4L2 device registered as video0
[CSI][OV5640]disalbe oe!
[CSI_ERR][OV5640]chip found is not an target chip.
[CSI_ERR]sensor initial error when csi open!

Has anyone activate the camera?

Thanks
atomiq







2

Threads

14

Posts

79

Credits

Registered member

Rank: 2

Credits
79
Post time 2015-2-12 18:38:26 | Show all posts
atomiq replied at 2015-2-11 19:08
This are the parameters in the FEX-File:

I'm trying to get it working as well under Lubuntu but until now, no success at all. I continue to investigate and will keep you informed.

17

Threads

212

Posts

1133

Credits

Gold member

Rank: 6Rank: 6

Credits
1133
Post time 2015-2-10 21:24:57 | Show all posts
Hi,
Take a look here, you certainly have to configure this.

1

Threads

6

Posts

31

Credits

Novice

Rank: 1

Credits
31
 Author| Post time 2015-2-10 23:13:20 | Show all posts
Edited by atomiq at 2015-2-10 23:55

Thanks for the link, gaara. You are right, i have to configure the FEX.

Does anyone know, which chip is used by this camera and what are the right parameters:

http://www.aliexpress.com/store/ ... 71_32255931892.html

The cable is labelled with: SH-2035-IPLAY but i did not find any information.

If this is the "official" camera it should be supported by the "official" images

1

Threads

6

Posts

31

Credits

Novice

Rank: 1

Credits
31
 Author| Post time 2015-2-11 19:08:36 | Show all posts
This are the parameters in the FEX-File:

  1. [csi0_para]
  2. csi_used = 1
  3. csi_dev_qty = 1
  4. csi_stby_mode = 0
  5. csi_mname = "ov5640"
  6. csi_twi_id = 1
  7. csi_twi_addr = 0x3c
  8. csi_if = 0
  9. csi_vflip = 1
  10. csi_hflip = 0
  11. csi_iovdd = "axp20_pll"
  12. csi_avdd = ""
  13. csi_dvdd = ""
  14. csi_vol_iovdd = 2800
  15. csi_vol_dvdd =
  16. csi_vol_avdd =
  17. csi_flash_pol = 0
  18. csi_facing = 0
  19. csi_pck = port:PE00<3><default><default><default>
  20. csi_ck = port:PE01<3><default><default><default>
  21. csi_hsync = port:PE02<3><default><default><default>
  22. csi_vsync = port:PE03<3><default><default><default>
  23. csi_d0 = port:PE04<3><default><default><default>
  24. csi_d1 = port:PE05<3><default><default><default>
  25. csi_d2 = port:PE06<3><default><default><default>
  26. csi_d3 = port:PE07<3><default><default><default>
  27. csi_d4 = port:PE08<3><default><default><default>
  28. csi_d5 = port:PE09<3><default><default><default>
  29. csi_d6 = port:PE10<3><default><default><default>
  30. csi_d7 = port:PE11<3><default><default><default>
  31. csi_reset = port:PH14<1><default><default><0>
  32. csi_power_en = port:PH16<1><default><default><0>
  33. csi_stby = port:PH19<1><default><default><0>

  34. [camera_list_para]
  35. camera_list_para_used = 1
  36. ov7670 = 0
  37. gc0308 = 0
  38. gt2005 = 0
  39. hi704 = 0
  40. sp0838 = 0
  41. mt9m112 = 0
  42. mt9m113 = 0
  43. ov2655 = 0
  44. hi253 = 0
  45. gc0307 = 0
  46. mt9d112 = 0
  47. ov5640 = 1
  48. gc2015 = 0
  49. ov2643 = 0
  50. gc0329 = 0
  51. gc0309 = 0
  52. tvp5150 = 0
  53. s5k4ec = 0
  54. ov5650_mv9335 = 0
  55. siv121d = 0
  56. gc2035 = 0
Copy the Code

I checked the user manual and the schematics. The ports seem to be right.

i2cdetect -y 1 gives me the device address 0x3c and i can read the registers with i2cdump -y 1 0x3c.

The communication between the board and the camera seem to work.

But if i used modprobe sun4i_csi0 i2c_addr=0x3c ccm="ov5640" i get:

[ 1844.630141] incomplete xfer (0x20)
[ 1844.634424] [CSI_ERR][OV5640]Error -70 on register write
[ 1844.646490] [CSI_ERR][OV5640]sensor_read err at sensor_detect!
[ 1844.658511] [CSI_ERR][OV5640]chip found is not an target chip.
[ 1844.670003] [CSI_ERR]sensor initial error when csi open!

Is there any way to get information about the chip on the camera module?

Post time 2015-2-11 22:05:56 | Show all posts
camera module is gc2035 chip. Isn't ov5640

2

Threads

14

Posts

79

Credits

Registered member

Rank: 2

Credits
79
Post time 2015-2-12 18:40:07 | Show all posts
zhao_steven replied at 2015-2-11 22:05
camera module is gc2035 chip. Isn't ov5640

Thanks Steven for your information, but after many tries, the camera is still not working under Lubuntu provide din the download section.
Your help would be greatly appreciated.

1

Threads

6

Posts

31

Credits

Novice

Rank: 1

Credits
31
 Author| Post time 2015-2-13 01:25:07 | Show all posts
Yes, i guess it before that it is a gc2035 chip because of the sh2035 label.

So i tried

  1. csi_mname = "gc2035"
  2. csi_twi_id = 1
  3. csi_twi_addr = 0x3c
  4. ...
  5. gc2035 = 1
Copy the Code

But there is no gc2035.ko kernel module. Neither on the bananian image nor the lubuntu image.

I am working on it...

17

Threads

212

Posts

1133

Credits

Gold member

Rank: 6Rank: 6

Credits
1133
Post time 2015-2-13 01:58:05 | Show all posts
Maybe you have to compile it, because this driver is not in 3.4.105 kernel

0

Threads

1

Posts

6

Credits

Novice

Rank: 1

Credits
6
Post time 2015-4-18 04:53:18 | Show all posts
Hi, can anybody write here, step by step, how to setup orange pi to work with own camera module?
You have to log in before you can reply Login | Register

Points Rules

Archiver|Mobile edition|Darkroom|OrangePi En ( 粤ICP备14086627号-2

2019-8-25 08:11 GMT+8 , Processed in 0.031437 second(s), 23 queries .

Powered by Discuz! X3.2

© 2014-2015 orangepibbs en.

Quick Reply To Top Return to the list