Please select To the mobile version | Continue to access the desktop computer version

OrangePi

 Login            
 Register            
Search
Hot search: orangepi
View: 2127|Reply: 0

setting up ethernet static IP and loopback

[Copy link]

10

Threads

36

Posts

154

Credits

Registered member

Rank: 2

Credits
154
Post time 2017-7-9 11:35:37 | Show all posts |Read mode
Edited by Bazmundi at 2017-7-10 14:58

I have setup my static ethernet IP using nmtui.

When I run route I don't see 127.0.0.1 or the localhost:
root@house:~# route
Kernel IP routing table
Destination     Gateway         Genmask         Flags Metric Ref    Use Iface
default         192.168.0.1     0.0.0.0         UG    1024   0        0 eth0
192.168.0.0     *               255.255.255.0   U     0      0        0 eth0

When I run ifconfig I get:
root@house:~# ifconfig
eth0      Link encap:Ethernet  HWaddr f6:78:ae:aa:0a:d8
          inet addr:192.168.0.100  Bcast:192.168.0.255  Mask:255.255.255.0
          inet6 addr: fe80::f478:aeff:feaa:ad8/64 Scope-Link
          UP BROADCAST MULTICAST  MTU:1500  Metric:1
          RX packets:0 errors:0 dropped:0 overruns:0 frame:0
          TX packets:5 errors:0 dropped:0 overruns:0 carrier:0
          collisions:0 txqueuelen:1000
          RX bytes:0 (0.0 B)  TX bytes:314 (314.0 B)
          Interrupt:114

lo        Link encap-Local Loopback
          inet addr:127.0.0.1  Mask:255.0.0.0
          inet6 addr: ::1/128 Scope:Host
          UP LOOPBACK RUNNING  MTU:16436  Metric:1
          RX packets:157 errors:0 dropped:0 overruns:0 frame:0
          TX packets:157 errors:0 dropped:0 overruns:0 carrier:0
          collisions:0 txqueuelen:0
          RX bytes:14933 (14.5 KiB)  TX bytes:14933 (14.5 KiB)

p2p0      Link encap:Ethernet  HWaddr f4:78:ae:aa:0a:da
          UP BROADCAST MULTICAST  MTU:1500  Metric:1
          RX packets:0 errors:0 dropped:0 overruns:0 frame:0
          TX packets:0 errors:0 dropped:0 overruns:0 carrier:0
          collisions:0 txqueuelen:1000
          RX bytes:0 (0.0 B)  TX bytes:0 (0.0 B)

wlan1     Link encap:Ethernet  HWaddr f4:78:ae:aa:0a:d9
          UP BROADCAST MULTICAST  MTU:1500  Metric:1
          RX packets:0 errors:0 dropped:0 overruns:0 frame:0
          TX packets:0 errors:0 dropped:0 overruns:0 carrier:0
          collisions:0 txqueuelen:1000
          RX bytes:0 (0.0 B)  TX bytes:0 (0.0 B)

What I am finding is that I cannot "see" my OPiZ on my device list on my router BUT I seem to be able to get out to internet with a ping.

So, I am suspecting that I want to change my MASK for "lo" above?  Should it be 255.255.255.0 also?

Connections that nmcli seems to "know about" are:

root@house:~# nmcli con show
NAME                UUID                                  TYPE            DEVICE
Wired connection 1  de83b5ce-f937-4ded-973a-57651aae40f2  802-3-ethernet  eth0

I can't find instruction on how to use nmtui to set up loopback.

Any suggestions please?

If you don't think that is why my device cannot be "seen" in the devices list on my router please suggest something.  Note the problem seemed intermittant as I can occasionally "see" the OPiZ in the router's device list.

Cheers,
A


You have to log in before you can reply Login | Register

Points Rules

Archiver|Mobile edition|Darkroom|OrangePi En ( 粤ICP备14086627号-2

2020-7-4 17:31 GMT+8 , Processed in 0.026093 second(s), 23 queries .

Powered by Discuz! X3.2

© 2014-2015 orangepibbs en.

Quick Reply To Top Return to the list