|
|
Adım Rizvan, əlli dörd yaşım var, Neftçalada yaşayıram. Otuz ildir ki, Xəzər dənizində balıqçı gəmisində çalışıram. Dəniz mənim həyatımdır, nəfəsimdir, evimdir. Dalğalar, külək, duzlu su... hamısı mənim üçün əzizdir. Ötən il bir hadisə oldu ki, həyatımın ən ağır sınağı oldu. O sınaqdan sağ çıxdım, və sonra gələn uduş mənə ikinci bir həyat verdi.
Həmin gün səhər tezdən dənizə açıldıq. Hava gözəl idi, günəş çıxırdı, külək yüngülcə əsirdi. Balıq tutmağa başladıq. Günorta yaxın birdən hava dəyişdi. Qara buludlar gəldi, külək gücləndi, dalğalar böyüməyə başladı. Fırtına qopdu. Gəmi sarsılmağa başladı, su içəri dolurdu. Yoldaşlarımla birlikdə çətinliklə gəmini sahilə çəkə bildik. Amma gəmi çox zədələnmişdi. Bütün avadanlıqlar məhv olmuşdu, balıqlar itmişdi. Ziyan böyük idi, təxminən iyirmi min manat.
Həmin gecə evə qayıtdım, arvad yatırdı. Oturdum, fikirləşdim. Nə edəcəyimi bilmirdim. Gəmi mənim həyatımdır, avadanlıqlar mənim işimdir. Onlar olmasa, mən heç nə idim. Borclar var idi, ailə var idi. Gecələr yata bilmirdim, yemək yemirdim. Çox ağır günlər idi.
Həmin günlərdə oğlum Elvin yanıma gəldi. Bakıda işləyir, ağıllı uşaqdır. Gördü məni belə, dedi: "Ata, sən niyə belə üzgünsən?" Dərdimi ona danışdım. Elvin bir az fikirləşdi, dedi: "Ata, sən heç onlayn kazinoda oynamısan?" Qəzəblə baxdım, dedim: "Nə danışırsan, oğul? Mən dənizçiyəm, qumar oynamaram". Dedi: "Ata, mən demirəm qumar oyna. Amma bir sayt var, Mostbet deyirlər, çox adam oynayır, uduş qazanır. Mən özüm də oynayıram, hərdən uduram da". Telefonunu çıxartdı, mənə göstərdi. Dedi: "Bax, mostbet daxil ol yazıb axtarsan, sayta girə bilərsən. Çox asandır".
Elvin gedəndən sonra fikirləşdim. Bəlkə bir cəhd edim? Nə itirəcəm ki? Cibimdə iyirmi manat var idi, onu itirsəm, daha pis olmayacaq. Telefonu götürdüm, Elvinin dediyi kimi, mostbet daxil ol yazıb axtardım. Sayta girdim, qeydiyyatdan keçdim. Oyunlara baxdım, çox maraqlı gəldi. Rəngarəng, həyəcanlı, müxtəlif. On manat yatırdım, oynamağa başladım. Əvvəl qaydaları başa düşmürdüm, amma getdikcə öyrəndim. Bir az udurdum, bir az uduzurdum. Vaxt necə keçdi, özüm də bilmədim. Səhər oldu, mən hələ də oynayırdım. On manat iyirmi oldu, iyirmi qırx oldu, qırx səksən oldu.
Həftələr keçdi. Hər axşam dəniz işlərini qurtarıb bir az oynayırdım. Uduzdum da, uddum da. Səksən manat yüz altmış oldu, yüz altmış üç yüz iyirmi oldu. Tələsmirdim, ehtiyatlı idim. Əsas məqsəd gəmini təmir etmək üçün pul yığmaq idi. Bir ay keçdi, üç yüz iyirmi manatım var idi. Hələ də kifayət deyildi, amma ümidimi itirmirdim.
İkinci ayın sonunda bir gecə böyük uduş gəldi. Seçdiyim oyun "Gates of Olympus" idi. Zevs, tanrılar, ildırımlar. Üç yüz iyirmi manatım var idi. Kiçik mərclər edirdim, beş manat, on manat. Bir mərcdə ekrandakı simvollar fırlanmağa başladı. Dayanmadı. Rəqəmlər artdı, artdı, artdı. Min oldu, iki min oldu, beş min oldu, on min oldu, iyirmi min oldu. Dayandı. İyirmi min manat. Mən donub qaldım. Gözlərimə inanmadım. Bir də baxdım, yenə iyirmi min manat. O an nəfəsim kəsildi. Yerimdən qalxdım, otaqda gəzməyə başladım. Sevincdən ağlamaq istədim, amma göz yaşlarım axdı. Dənizin səsi gəlirdi qulağıma, dalğalar çırpılırdı. Sanki dəniz də mənimlə sevinirdi.
Dərhal pulu çıxartdım. O pulun bir hissəsi ilə gəmini təmir etdirdim, yeni avadanlıqlar aldım. Bir hissəsi ilə də ailəmin ehtiyaclarını ödədim. O gündən sonra yenə dənizə açıldım. İndi gəmi yenidir, avadanlıqlar yenidir, balıq bərəkətlidir. Hər şey qaydasındadır. O gecəni heç vaxt unutmaram. O tanrıları, o ildırımları, o sevinci. Və bilirsiniz nə maraqlıdır? O gecə mən təkcə pul qazanmadım, mən həyatımı qazandım. Gəmini qazandım, dənizi qazandım, ikinci bir həyat qazandım.
İndi hər dəfə mostbet daxil ol yadıma düşəndə, təbəssüm edirəm. O sayt mənə bir dərs verdi: həyatda hər şey ola bilər. Ən gözlənilməz anda, ən gözlənilməz yerdə, ən böyük sürpriz gizlənə bilər. Mənim üçün o sürpriz dəniz fəlakətindən sonra, evimdə tək oturarkən, bir oyunun içində gizlənmişdi. Və mən onu tapdım. İndi hər gün dənizə açılıram, dalğaların səsini dinləyirəm, küləyin əsməsini hiss edirəm. Həyatım yenə dənizdir, yenə azadlıqdır. Hər səhər durub gəmiyə minirəm, balıq tuturam, gün batımını seyr edirəm. Xoşbəxtəm. Çünki bilirəm ki, həyat hər an yeni bir sürpriz hazırlayır. Mən o sürprizlərə açıqam. Və ən böyük sürpriz isə həyatın özüdür. O gecə, o uduş, o sevinc... hamısı bir xatirədir. Bir təbəssümdür. Və mən bu xatirəni həmişə qoruyacağam. Dənizim dalğalanır, gəmi üzür, mən buradayam, xoşbəxtəm.
|
|