please choosego to mobile | Continue to access the PC version
View: 9329|Reply: 4

Cannot access SD card when booting from EMMC

[Copy link]

1

threads

2

posts

23

credits

Novice

Rank: 1

credits
23
Published in 2016-9-4 00:31:42 | Show all floors |Read mode
I've installed Armbian on my new Orange Pi PC Plus and moved it to EMMS as described here.

Everything works fine, except for the SD card: I cannot see the card reader (with or without an empty or non-empty card inserted) when I boot from EMMC (I boot of course without the card inserted).

the output of
ls /dev/sd*
shows nothing:
ls: cannot access /dev/sd*: No such file or directory
Other commands (e.g. sudo blkid) also don't show the card reader. I do have mmcblk0 and its partitions, which points to the EMMC.

If on the other hand I try to boot from the card reader (e.g. with a card containing openelec) it works fine, which proves that there are no technical issues with the card reader itself.

What should I to to be able to recognize the card reader from my Armbian?

Thanks

62

threads

653

posts

5184

credits

Administrator

Rank: 9Rank: 9Rank: 9

credits
5184
Published in 2016-9-6 10:20:02 | Show all floors
Hi, can the USB port work normally?

1

threads

2

posts

23

credits

Novice

Rank: 1

credits
23
 Author| Published in 2016-9-7 21:53:47 | Show all floors
Yes, all three standard USB ports work normally (I didn't test the OTG port).

0

threads

47

posts

1708

credits

Gold member

Rank: 6Rank: 6

credits
1708
Published in 2017-1-28 22:34:42 | Show all floors
HellO!
I have the same problem.

My system is booting from internal memory. With a clean sd card installed  - it's not boot at all.
After boot from eMMC - sd cars is not accessible when I put it into the holder. It'is not accessible from the system.
Dmesg shows me nothing, even after: udevadm trigger.

How to solved the problem? I just wanna have more space for files and backups.

My board is Orange pi plus 2.

0

threads

47

posts

1708

credits

Gold member

Rank: 6Rank: 6

credits
1708
Published in 2017-1-29 18:13:19 | Show all floors
Ok. the solution was fund here:
https://forum.armbian.com/index. ... re-is-16ghz-and-sd/

1. bin2fex script.bin.
2. edit section [mmc0_para] and change sdc_detmode value to "1" from "3".
3. fex2bin
4. reboot

Now the sd card is accessible form the OS.
You need to log in before you can reply login | Register

Points Rule

Quick reply Top Return list