please choosego to mobile | Continue to access the PC version
View: 8783|Reply: 6

OPi Zero has no wlan1 device

[Copy link]

1

threads

7

posts

26

credits

Novice

Rank: 1

credits
26
Published in 2017-10-2 14:59:07 | Show all floors |Read mode
Edited by LesF at 2017-10-2 15:01

I have booted into the Debian image for the OPi Zero and found a README file which says:
use wifi
1)edit file
$ nano /etc/network/wpa_supplication.conf
  network={
        ssid="***"
        psk="***"
        priority=1
   }


2)connect wifi
$ ifconfig wlan1 up
$ sudo wpa_supplicant -i wlan1 -c /etc/network/wpa_supplication.conf &
$ dhcpcd wlan1 &


So I followed the first step, but on the 2nd step it tells me there is no wlan1 device.  Also tried wlan0 which didn't exist either.
In etc/network/interdaces it had:

source-directory /etc/network/interfaces.d
auto wlan1
iface wlan1 inet dhcp
wpa-ssid xunlong_orangepi
wpa-psk xunlong_orangepi_12345678


I assumed the image was ready to use on a Zero, maybe I missed some extra instructions somewhere?
Should I just look up standard instructions for Jessie to get the wifi set up correctly?



9

threads

634

posts

4394

credits

Moderator

Rank: 7Rank: 7Rank: 7

credits
4394
Published in 2017-10-2 19:15:22 | Show all floors

1

threads

7

posts

26

credits

Novice

Rank: 1

credits
26
 Author| Published in 2017-10-3 13:52:59 | Show all floors
Wow that reduces its usefulness a lot.

  • Onboard wireless module (XR819) has poor software support so wireless connection issues are expected
  • Onboard wireless module (XR819) is not supported on mainline releases

9

threads

634

posts

4394

credits

Moderator

Rank: 7Rank: 7Rank: 7

credits
4394
Published in 2017-10-3 17:16:05 | Show all floors
Wow that reduces its usefulness a lot.

Things improved a little few days ago: https://github.com/armbian/build ... e2e8f4a688028160158

If you need speed, get this one: https://www.amazon.de/CSL-AC1200 ... 2c373a300413597b78e (modern kernel only)

9

threads

634

posts

4394

credits

Moderator

Rank: 7Rank: 7Rank: 7

credits
4394
Published in 2017-10-13 12:04:45 | Show all floors
and if you want an ethernet port on your board boom


I assume you never try this?

BTW. There were some more fixes to Opi Zero Wifi driver.
https://github.com/armbian/build ... cb2fe60f822f432852d

9

threads

634

posts

4394

credits

Moderator

Rank: 7Rank: 7Rank: 7

credits
4394
Published in 2017-10-14 00:52:13 | Show all floors
... it's not about connecting but performance of such setup.

1

threads

7

posts

26

credits

Novice

Rank: 1

credits
26
 Author| Published in 2017-10-29 09:28:04 | Show all floors
I have wifi working now.  I went to a newer armbian image:
Armbian_5.34_Orangepizero_Debian_jessie_next_4.13.8
and the wifi just worked.  Haven't checked the speed with a heavy load yet but it gives me ssh access.
All cool!
You need to log in before you can reply login | Register

Points Rule

Quick reply Top Return list